Det gamle år lakker mod enden (som manden sagde, da han hældte fernis ned ad ryggen). Snart er det tid til at tage hul på det nye år, hvilket traditionen tro sker med en masse bulder og brag nytårsaften.
Fyrværkeri er ganske vist flot, men de færreste ved, at det til tider også kan være farligt. Derfor anbefaler vi, at du følger denne guide, når du har at gøre med enhver form for fyrværkeri.
Typer fyrværkeri
Fyrværkeri kan deles op i to hovedgrupper:
- Lovligt fyrværkeri
- Ulovligt fyrværkeri
Det lovlige består normalt af nogle små, kedelige raketter, som giver et lille, uinteressant lys, når de når op i ca. 100 meters højde. Det ulovlige er egentligt bare en sjovere version af det lovlige, hvor der er puttet ekstra meget krudt i og nogle ordentlige, lækre sole, som virkeligt kan gøre dine naboer misundelige.
Eksempler på lovligt fyrværkeri
- bordbomber
- knaldperler
- farveløse raketter
- bobleplast
Eksempler på ulovligt fyrværkeri
- raketter
- misiler
- atombomber
Anskaffelse
Det lovlige fyrværkeri kan normalt anskaffes hos de fleste kiosker og supermarkeder, mens det ulovlige kræver gode forbindelser i militæret, Nordkorea eller andre gode ulovlige våbenhandlere. Ellers kan vi anbefale gør-det-selv-typen at fremstille det selv, se Spademanns guide til fremstilling af ulovligt fyrværkeri.
Opbevaring
Fyrværkeri er som sagt noget farligt stads, og derfor er det også afgørende, at du opbevarer det mest hensigtsmæssigt.
Først og fremmest skal fyrværkeri opbevares tørt og varmt, så har du f.eks. en pejs, vil det være mest hensigtsmæssigt simpelthen at sætte det ind i pejsen. Ellers kan det anbefales at sætte et lille fyrfadslys ned til det og opbevare det i bagende sol.
Herunder følger en liste over de steder, som folk typisk vælger at sætte fyrværkeriet:
- under sengen i soveværelset - GOD IDE så længe der er tale om en seng, som du selv eller dine børn skal sove i
- i skuret - GOD IDE. Mange har gode erfaringer med at opbevare det tæt på en gasflaske og en ukrudtsbrænder
- i en container i et afsikret område - DÅRLIG IDE. En container er ikke sikker, når man har at gøre med fyrværkeri. Man risikerer,
at det slet ikke går af af sig selv at det bliver stjålet
- i et børneværelse - GOD IDE. Lær i samme omgang barnet at bruge tændstikker
Affyring
Der findes mange forskellige mere eller mindre sjove måder at fyre fyrværkeri af på:
Standardopstilling
Dette er den kedeligste af alle opsætnininger og derfor den, som politiet anbefaler. Den går ud på at sætte raketten lodret ned i en flaske og sætte ild til lunten med en smøg. Derefter skal man gå langt væk og ikke våge sig for tæt på den, før den er gået af.
Brug denne, hvis du ønsker at slippe for enhver form for spænding.
Vandret opstilling
En langt sjovere opstilling end den førnævnte. Denne går ud på simpelthen at lægge fyrværkeriet ned på asfalten og sætte ild til den. Går det godt, vil en løbsk raket suse med fuld fart ned ad gaden og forhåbentligt ramme et par tilfældigt forbipasserende. Går det skidt, vil raketten sprælle lidt og derefter vende sig om for at knalde tilbage ind i dit hoved.
Sjov sker altid med en vis risiko.
Håndgribelig opstilling
Denne opstilling er den mest simple. Den går ud på simpelthen at sætte ild til raketten, mens du stadig har den i hånden. Resultatet vil vi ikke berette om - det skal opleves selv.
Fordelen ved denne metode er at man ved store raketter undgår at ølflasken, der anvendes som affyringsrampe, vælter og dermed løses en del problemer: Man skal derfor ikke samle glasskår op når ølflasken vælter; Man mister ikke derved 1 krone i pant; Raketten ryger op lodret, hvis man slipper den på rette tidspunkt.
Indendørs opstilling
Når du skal opstille raketten indendørs, bør du sørge for, at der ikke er et vindue inden for rakettens bane, som den kan tænkes at forsøge at fare ud af. Således holder du raketten inde i huset til sjov og morskab for hele familien
Montering på ryggen
Den mest udfordrende opstilling. Raketten monteres på ryggen med gaffatape. Der sættes ild i lunten, og der gøres klar til afgang imod månen.
Der eksisterer ingen beretninger fra folk, der har prøvet denne metode. De, som har, har nemlig ikke været i stand til at fortælle om det bagefter.
10 rigtig gode råd om fyrværkeri
Denne guide kan opsummeres i 10 gode råd om fyrværkeri:
- Gå ALTID tilbage til en fuser - du vil vel ikke spilde en raket, vel?
- Brug ALDRIG beskyttelsesbriller - så kan du jo ikke ordentligt se farverne
- Hold OFTE fyrværkeriet i hånden - mere spænding. Mere udfordring
- Køb ALTID fyrværkeri i Omboo-Mart - lidt reklame for vores sponsor
- Affyr OFTE fyrværkeriet imod andre mennesker
- Sæt ALTID et lille barn til at tænde fyrværkeriet - En glimrende måde at reducere overbefolkningen på, uden at skulle til at ofre dig selv.
- Affyr OFTE fyrværkeri vandret
- Brug ALTID ulovligt fyrværkeri
- Hæld ALTID tændvæske på raketterne
- Løb ALTID risici med fyrværkeri