Typisk dansk forsamlingshus.
Et forsamlingshus er en faldefærdig bygning på landet, hvor danskerne i århundreder har forsamlet sig for at fejre ligegyldige begivenheder. Ikke underligt opstod fænomenet efter tabet af Norge - og senere også tabet af Sønderjylland m.m.. Danskerne skulle have et sted, hvor man kunne forsamle sig og være folkelige.
Der er ca. alt for mange forsamlingshuse i Danmark, hvoraf absolut ingen er endt på UNESCO's Kulturarvsliste.
Opbygning

Et forsamlingshus er typisk lavet af ler, med halm som isolation. Der eksisterer også nyere og mere moderne forsamlingshuse, men disse henfalder alle om et par år, og ender som håndværkertilbud alligevel.
Anvendelse
Typisk samtale i et forsamlingshus
Richard: Nåh, Hej!
Lisa: Hej.
Richard: Så du kom også?
Lisa: Ja.
Richard: Hvordan går det?
Lisa: Det går skam okay. Hvad med dig?
Richard: Jo, det går skam også fint.
Lisa: ...
Richard: ...
Lisa: ...
Richard: Det er ellers et skønt vejr i dag, ikke?
Lisa: Jo, det er nydeligt.
Richard: ...
Lisa: ...
Richard: Nåh, jeg vil smutte videre. Det var hyggeligt at snakke med dig igen.
Lisa: I lige måde.
Samtalen kan forlænges med 12 sekunder, hvis der også bliver spurgt ind til maden.
Et forsamlingshus kan anvendes til utallige af festlige begivenheder. Typisk bliver der inviteret til fest i det lokale forsamlingshus når der skal fejres:
Til alle disse festligheder, skal der helst være et coverband[2] som spiller festlige højskolesalmer i bedste guldalder-stil.
Medborgerhus?
Selvom gamle tante Erna nok kløjes i kaffen når man siger det, så ja: et "Medborgerhus" er præcis det samme som et "Forsamlingshus", og faktisk også et "Kulturhus", hvis man er så fin på den at man ikke kan bo udenfor København eller Århus.
Den eneste reelle forskel ligger i om man bor på landet eller i byen, hvilket på dansk betyder, at navnene henføres til samme funktion men afgøres efter hvilket samfundskaste éns fordrukne forældre har placeret én i man p.t. opholder sig i.
- Lidt om kasterne
- Alle de rige folk i København, Odense, Århus og Ålborg har "Kulturhuse".
- Folk der tilhører Kirken har "Sognegårde"[3]
- Dem som bor i forstæder- og større provinsbyer har "Medborgerhuse"
- Hvis man befinder sig på landet har man "Forsamlingshuse".
Man kan med andre ord finde ud af hvilken del af det danske samfund man tilhører, blot ved at se på navnet på den bygning hvor man går til juletræsfest, ser amatørteater og køber brugt tøj.
H
- Eneste kendte undtagelse
- Er byen Hedehusene i Høje Taastrup Kommune som ikke besidder nogen af ovenstående kategorier, men derimod bygningen "Hedehuset" der dog opfylder samme funktion som de andre. Da Hedehusene således ligger udenfor kasterne kan man konkludere, at Hedehusenes indbyggere er kasteløse[4].
Se også
Festlige notater
Bidragsydere: CooperDK
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.