Aspirin eller acetylsalicylsyre i daglig tale, er et ikke-narkotisk middel mod hovedpine og muskel- og ledsmerter. Midlet virker ved at blokere kroppens produktion af prostaglandiner, der er nogle små børger, der bruges til at fornemme smertesignaler i nerveenderne.
Midlets historie
I 1829 fandt Johann Buchner ud af, at salisylsyre udvundet af barken fra piletræet havde en smertenedsættende virkning. Det var ikke så nyt endda, for allerede Hippocrates, ophavsmand til vore dages lægegerning og dobbeltmoral, havde opdaget det samme omkring år 460 før vor tidsregning. Mange forskellige forskere, fra de lande vi normalt sammenligner os med udskilte salisylsyre, men det kneb med at få det frem i en lækker form.
Endelig i 1838 lykkedes det den italienske kemiker Raffaele Piria at fremvinde rendyrket, rålækker salisylsyre. Nu skulle det bare puttes i pilleforme og gøre producenten rig. Rig! Rig!
Nå ja. Der var lige det problem, at salisylsyre er hård ved maven. Rækken af skidende forbrugere, der kom for at klage, lugtede hele vejen hjem til hr. Piria på Italiensvej.
I 1853 lykkedes det den franske kemiker og lyriker Charles F. Gerhardt at blande salisylsyre med sodium, acetylklorid og Brorsons salmer, hvilket førte til produktet acetylsalisylsyre.
Desværre var Charles Gerhardt meget, meget dum, så han tjente ikke en femøre på sin opfindelse. Det interesserede ham overhovedet ikke.
|
|
Penge interesserer mig ikke. Det er min hovedpine alt for kraftig til...
|
|
|
Herr Gerhardt
|
Heldigvis var der andre, mere pengegriske folk i horisonten. I 1899 udgav medicinalfirmaet Bayer, der hidtil havde levet fedt af clairvoyance på flaske, produktet under navnet Aspirin, hvor A betyder acetyl og spir betyder spiræasyre, som er et andet navn for salicylsyre og in er bare en endelse. Og så kan det nok være, at pengene kom væltende hjem.
Kan aspirin kurere kræft?
Ja! Aspirin har en positiv effekt mod polypper i tyktarmen! Beklageligvis skal der anvendes en så stor dosis, at chancerne for at overleve behandlingen er minimal.
Bivirkninger
Mange forveksler aspirin med pebermyntepastiller, sikkert på grund af den afklarede hvide farve. Forsøg udført under kontrollerede laboratorieforhold på Damhuskroen kl. 4 om natten bekræfter dog, at forskellen på de to produkter er endog meget stor. Disse bivirkninger kan forekomme:
- Graviditetshæmmende
- Vejtrækningsbesvær
- Hududslæt
- Blodmangel
- Blodigt opkast
- Sort afføring
- Lammelse
- Talebesvær
- Hjerneblødning
- Blødning fra huden
- Blå mærker
- Sløjhed
- Leverbetændelse
- Hudproblemer
- Feber
- Mavesmerter
- Halsbrand
- Sure opstød
- Kvalme
- Hovedpine
- Søvnløshed
- Forstoppelse
- Diarré
- Nældefeber
- Svimmelhed
- Sløvhed
- Susen for ørerne
- Astma
- Udslæt
- Kraftige svedeture
- Gulsot
- Betændelse i spiserøret
- Midlertidigt høretab - og sidst, men ikke mindst
- Tyktarmsbetændelse.
Så hold dig hellere væk fra pebermyntepastiller!
Bivirkninger er aldrig undersøgt for Aspirins vedkommende. Mange har prøvet. Mange har fejlet. Besøg blot det sorte hjørne på Assistens Kirkegård. De mange tusinde umærkede grave taler deres eget sprog: Tal pænt om Aspirin!
Positive sider
- Ikke alene tager Aspirin din kones hovedpine, så du kan få noget sex.
- Den mindsker også muligheden for, at hun bliver gravid! Så du slipper sikkert for at få flere snotunger, hvis du bare hælder et par pilleglas på fruen inden sengetid.
- De er afklarede og pænt hvide.
- De er meget dyre, så de passer sammen med dine mærkevaresolbriller fra Nettos designlinie og Bayer kan blive meget, meget, meget, meget, meget rig.
- Ved overforbrug kan man få hovedpine. Men det kan heldigvis klares med en pille.
Se også
Aspirin har sin helt egen verden.
Bidragsydere:
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.