|
|
(10 mellemliggende versioner af 2 andre brugere ikke vist) |
Linje 1: |
Linje 1: |
| [[Fil:Oma2.jpg|thumb|797px|right|I [[de gode gamle dage]] var det ganske almindeligt at stege sine fødevarer i '''margarine'''. Denne vane havde danskerne beholdt siden [[viking]]etiden, og først da [[beton]][[kommunist]]erne og [[feminist]]erne i [[1973]] ''tvang'' danskerne til at importere [[rus]]sisk [[sol]]sikke[[olie]], blev ''margarinens'' position truet. Margarineindustrien og [[Bertel Haarder]] svarede dog igen med en [[kultur]]radikal [[reklame]]kampagne, hvor der især blev lagt vægt på '''den sanselige nydelse''' af [[mål]]tidet, der var tilberedt med ''margarine'' af det rigtige mærke]]'''Margarine''' er en fedtet, gullig substans, som enten kan udvindes direkte fra [[Kiwi|avocado]]er, og ellers kan det fremstilles ved at [[pisk]]e en blanding af [[vand]] og [[fedt]] til [[skum]]. Denne fattige erstatning for [[ægte]] [[smør]], denne [[klam]]me [[Kopi|smørefterligning]], dette ... ''levnedsmiddel'' bruges til at smøre, bage, og stege.<br /> | | [[Fil:Oma2.jpg|thumb|797px|right|I [[de gode gamle dage]] var det ganske almindeligt at stege sine fødevarer i '''margarine'''.<ref>Ja, man smurte endda skidtet på [[brød]], bl.a. [[skole]][[mad]]pakker</ref> Denne vane havde danskerne beholdt siden [[viking]]etiden, og først da [[beton]][[kommunist]]erne og [[feminist]]erne i [[1973]] ''tvang'' danskerne til at importere [[rus]]sisk [[sol]]sikke[[olie]],<ref>Det samme som deres [[bil]]er kørte på</ref> blev ''margarinens'' position truet. Margarineindustrien og [[Bertel Haarder]] svarede dog igen med en [[kultur]]radikal [[reklame]]kampagne, hvor der især blev lagt vægt på '''den sanselige nydelse''' af [[mål]]tidet, der var tilberedt med ''margarine'' af det rigtige mærke]]'''Margarine''' er en fedtet, gullig substans, som enten kan udvindes direkte fra [[Kiwi|avocado]]er eller [[Bums|talg]]knopper i [[hud]]en, og ellers kan det fremstilles ved at [[pisk]]e en blanding af [[vand]] og [[fedt]] til [[skum]].<ref>en såkaldt ''emulsion''</ref> Denne fattige erstatning for [[ægte]] [[smør]], denne [[klam]]me [[Kopi|smørefterligning]], dette ... ''levnedsmiddel'' bruges til at smøre, bage, og stege.<ref>Takket være indholdet af mættede [[fedt]][[syre]]r, stiger [[ris]]ikoen for [[kræft]] til det dobbelte</ref><br /> |
| ''Margarinen'' blev i øvrigt opfundet af [[fransk]]manden ''Hippolyte Mege-Mouriès'' i [[1864|1869]]. Det franske <s>[[køkken]]</s> [[Samtalekøkken|''haute cuisine'']] har siden da forgæves forsøgt at få kapitlet om ''margarine'' optaget i <s>[[Losseplads|koge]]bogen</s> [[Glemmebogen]]. | | ''Margarinen'' blev i øvrigt opfundet af [[fransk]]manden ''Hippolyte Mege-Mouriès'' i [[1864|1869]].<ref>Det var [[Napoleon]] (en af [[dem]]), som besluttede at [[fattige]] [[menneske]]r ikke havde brug for [[smør]]</ref> Det franske <s>[[køkken]]</s> [[Samtalekøkken|''haute cuisine'']] har siden da forgæves forsøgt at få kapitlet om ''margarine'' optaget i <s>[[Losseplads|koge]]bogen</s> [[Glemmebogen]].<ref> |
| | ''Hippolyte Mège-Mouriès est célèbre comme la boule de saindoux!''</ref> |
| | ==Fedtede fodnoter== |
| | <references /> |
| [[Kategori:Mad og drikke]] | | [[Kategori:Mad og drikke]] |
| | [[Kategori:Ting der kan smøres på]] |
Nuværende version fra 20. jun. 2022, 00:05
Margarine er en fedtet, gullig substans, som enten kan udvindes direkte fra avocadoer eller talgknopper i huden, og ellers kan det fremstilles ved at piske en blanding af vand og fedt til skum.[3] Denne fattige erstatning for ægte smør, denne klamme smørefterligning, dette ... levnedsmiddel bruges til at smøre, bage, og stege.[4]
Margarinen blev i øvrigt opfundet af franskmanden Hippolyte Mege-Mouriès i 1869.[5] Det franske køkken haute cuisine har siden da forgæves forsøgt at få kapitlet om margarine optaget i kogebogen Glemmebogen.[6]
Fedtede fodnoter
Bidragsydere: CooperDK
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.