|
|
Linje 1: |
Linje 1: |
| [[Billede:Aeg.jpg|left|thumb|200px|Her ses et hønseæg]]'''[[Biologi]]''': Skrøbelig bygning, hvor et kræ tilbringer sin første tid, inden æggeskallen klækkes og kræet kommer ud i verden. | | [[Billede:Aeg.jpg|right|thumb|200px|Her ses et æg, der kaster skygge]] |
| | == Oprindelse == |
| | Det vides [[ikke]], hvad der kom først, '''ægget''' eller [[kræ]]et, der lagde ægget. |
|
| |
|
| '''[[Slangord]]''': Her kan udtrykket hentyde til at personen, der omtales som et æg dels er skør, dels [[skaldet]] som et æg. | | == Udseende == |
| | Skrøbelig rund eller oval bygning, af varierende udseende og materialer, hvor et kræ tilbringer sin første tid, inden '''ægget''' klækkes og kræet kommer ud i verden. |
|
| |
|
| '''[[Madlavning]]''': Æg smager godt, hvis ægget koges først. Det er bedst at koge æg, ellers kan man risikere nærkontakt med [[salmonella]]. | | == Mad == |
| | '''Æg''' smager godt, hvis ægget koges først. Siden salmonella blev opfundet har det været farligt at spise rå æggeblomme på sin tartarmad. Det er derfor bedst at koge æg, ellers kan man risikere nærkontakt med [[salmonella]]. |
| | |
| | == Kogetider == |
| | De her angivne tider gælder kun for hønse-'''æg''' af normal størrrelse. Et strudseæg skal koge noget længere tid:<br> |
| | Blødkogt: 4 minutter ca, hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid.<br> |
| | Smilende: 6 -7 minutter, hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid.<br> |
| | Hårdkogt: 8-10 minutter, hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid.<br> |
| | |
| | == Andre betydninger == |
| | Som Slang:<br>Følsom som et råddent '''æg''', det rådne antyder ubehagelighederne, hvis der går hul på skallen.<br> |
| | Skaldet som et æg.<br> |
| | Forkælet, har det som blommen i et æg.<br> |
| | |
| | I jokes:<br> |
| | Det kan man ægge vide, hvor der leges med ordspil og folks dårlige staveevner. |
| | |
| | Listen er muligvis ikke komplet. |
Versionen fra 17. jan. 2008, 14:03
Oprindelse
Det vides ikke, hvad der kom først, ægget eller kræet, der lagde ægget.
Udseende
Skrøbelig rund eller oval bygning, af varierende udseende og materialer, hvor et kræ tilbringer sin første tid, inden ægget klækkes og kræet kommer ud i verden.
Mad
Æg smager godt, hvis ægget koges først. Siden salmonella blev opfundet har det været farligt at spise rå æggeblomme på sin tartarmad. Det er derfor bedst at koge æg, ellers kan man risikere nærkontakt med salmonella.
Kogetider
De her angivne tider gælder kun for hønse-æg af normal størrrelse. Et strudseæg skal koge noget længere tid:
Blødkogt: 4 minutter ca, hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid.
Smilende: 6 -7 minutter, hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid.
Hårdkogt: 8-10 minutter, hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid.
Andre betydninger
Som Slang:
Følsom som et råddent æg, det rådne antyder ubehagelighederne, hvis der går hul på skallen.
Skaldet som et æg.
Forkælet, har det som blommen i et æg.
I jokes:
Det kan man ægge vide, hvor der leges med ordspil og folks dårlige staveevner.
Listen er muligvis ikke komplet.
Bidragsydere: CooperDK, DJ Platon
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.