|
|
Linje 7: |
Linje 7: |
|
| |
|
| == Mad == | | == Mad == |
| '''Æg''' smager godt, hvis ægget koges først. Siden salmonella blev opfundet har det været farligt at spise rå æggeblomme på sin tartarmad. Det er derfor bedst at koge æg, ellers kan man risikere nærkontakt med [[salmonella]]. | | '''Æg''' smager godt, hvis ægget koges først. Siden salmonella blev opfundet har det været farligt og forbudt at spise rå æggeblomme på sin tartarmad. Det er derfor bedst at koge æg, ellers kan man risikere nærkontakt med [[salmonella]].<br><br> |
| | Æg kan også spejles, men dette er en kompliceret proces at beskrive, søg [[hjælp]] [http://www.hedegaard-foods.dk/?id=531 her i stedet.] |
|
| |
|
| == Kogetider == | | == Kogetider == |
Linje 13: |
Linje 14: |
| Blødkogt: 4 minutter ca, hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid.<br> | | Blødkogt: 4 minutter ca, hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid.<br> |
| Smilende: 6 -7 minutter, hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid.<br> | | Smilende: 6 -7 minutter, hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid.<br> |
| Hårdkogt: 8-10 minutter, hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid.<br> | | Hårdkogt: 8-10 minutter, hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid.<br><br> |
| | OBS! Påske-æg skal [[ikke]] koges. |
|
| |
|
| == Andre betydninger == | | == Andre betydninger == |
| Som Slang:<br>Følsom som et råddent '''æg''', det rådne antyder ubehagelighederne, hvis der går hul på skallen.<br> | | '''Som Slang:''' <br>Følsom som et råddent '''æg''', det rådne antyder ubehagelighederne, hvis der går hul på skallen.<br> |
| Skaldet som et æg.<br> | | Skaldet som et æg, æg har jo ikke hårvækst, med mindre de er MEGET rådne.<br> |
| Forkælet, har det som blommen i et æg.<br>
| | Har det som blommen i et æg, betyder overforkælet.<br> |
|
| |
|
| I jokes:<br> | | '''I ordspil:''' <br> |
| Det kan man ægge vide, hvor der leges med ordspil og folks dårlige staveevner. | | Det kan man ægge vide, hvor der spøges med folks dårlige staveevner og ringe artikulering. |
|
| |
|
| Listen er muligvis ikke komplet. | | Listen er muligvis ikke komplet. |
Versionen fra 17. jan. 2008, 14:15
Oprindelse
Det vides ikke, hvad der kom først, ægget eller kræet, der lagde ægget.
Udseende
Skrøbelig rund eller oval bygning, af varierende udseende og materialer, hvor et kræ tilbringer sin første tid, inden ægget klækkes og kræet kommer ud i verden.
Mad
Æg smager godt, hvis ægget koges først. Siden salmonella blev opfundet har det været farligt og forbudt at spise rå æggeblomme på sin tartarmad. Det er derfor bedst at koge æg, ellers kan man risikere nærkontakt med salmonella.
Æg kan også spejles, men dette er en kompliceret proces at beskrive, søg hjælp her i stedet.
Kogetider
De her angivne tider gælder kun for hønse-æg af normal størrrelse. Et strudseæg skal koge noget længere tid:
Blødkogt: 4 minutter ca, hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid.
Smilende: 6 -7 minutter, hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid.
Hårdkogt: 8-10 minutter, hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid.
OBS! Påske-æg skal ikke koges.
Andre betydninger
Som Slang:
Følsom som et råddent æg, det rådne antyder ubehagelighederne, hvis der går hul på skallen.
Skaldet som et æg, æg har jo ikke hårvækst, med mindre de er MEGET rådne.
Har det som blommen i et æg, betyder overforkælet.
I ordspil:
Det kan man ægge vide, hvor der spøges med folks dårlige staveevner og ringe artikulering.
Listen er muligvis ikke komplet.
Bidragsydere: CooperDK, DJ Platon
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.