|
|
(35 mellemliggende versioner af 4 andre brugere ikke vist) |
Linje 1: |
Linje 1: |
| [[Billede:Aeg.jpg|right|thumb|200px|Her ses et æg, der kaster skygge]] | | [[Billede:Aeg.jpg|right|thumb|200px|Her ses et æg, der kaster skygge]]<br /> |
| | {{Citat|Columbus hadede [[rå]] æg|Anna Castberg|to minutter}}<br /> |
| | {{Citat|Skal, skal ægge|Egtvedpigen|Columbus' ægløsning}}<br /> |
| | |
| | Et '''æg''' ([[latin]]: ''ovum'') er som [[regel]] [[rund]]t eller ovalt. [[Skal]]len kan bestå af [[slim]], [[læder]], [[plastic]] eller [[kalk]]. ''Æg'' kommer [[ud]] af [[dyr]] og [[fugl]]e og [[fisk]] og [[insekt]]er og [[liv]][[mod]]ere, så ''æg'' er et ret hyppigt forekommende [[fænomen]], der da også ofte [[an]]v[[ende]]s i [[Test|ægsperimenter]]. |
| == Oprindelse == | | == Oprindelse == |
| Det har i lang tid været [[diskussion|diskuteret]] hvad der kom først: [[høne]]n eller ægget. Vi vil her på Spademanns leksikon naturligvis [[ikke]] skuffe vore læsere, og bringer hermed den oprindelige historie, overleveret fra næb til næb. | | [[Det]] har i lang [[tid]] været [[diskussion|diskuteret]], hvad der kom først: [[høne]]n eller '''ægget'''. Vi vil her på [[Spademanns Leksikon]] [[natur]]ligvis [[ikke]] skuffe vore læsere, og bringer hermed den oprindelige [[historie]], overleveret fra [[næb]] til næb.<ref>Af [[væsen]]er uden [[øre]]r</ref> |
| ===Hønen og Ægget=== | | ===Hønen og Ægget=== |
| For rigtig, ja faktisk utroligt mange år siden på en bakke<ref>Faktisk en af Danmark første [[fejebakke]]r</ref> lidt udenfor [[Gudhjem]]<ref>Det var så længe siden at solen endnu ikke var stået op</ref> stod [[verden]]s første høne Benedicte og lagde verdens første æg. Men da terrænnet skrånede, begyndte ægget at trille ned mod Gudhjem, og hønen løb straks efter det, men selvom den løb det hurtigste en høne nogensinde har løbet, trillede ægget stadigvæk endnu hurtigere og lystigt ned mod byen. Hønen satte nu i et kæmpe kraftspring, men lige lidt hjalp det: ægget kom først. | | For rigtig, ja, faktisk utroligt mange år siden<ref>Det var en [[onsdag]] morgen</ref> på en bakke<ref>Faktisk en af Danmarks første [[fejebakke]]r</ref> lidt udenfor [[Gudhjem]]<ref>Det var så længe siden at [[solen]] endnu ikke var stået op</ref> stod [[verden]]s første [[høne]], [[Ben]]edicte, og lagde [[verden]]s første ''æg''. Men da [[te]]rrænnet [[skrå]]nede, begyndte ''ægget'' at trille ned mod Gudhjem, og [[høne]]n løb straks efter det, men selvom den løb det [[hu]]rtigste en høne [[nogen]][[si]]nde har løbet, trillede ''ægget'' stadig endnu hurtigere og [[lyst]]igt ned mod byen. Hønen satte nu i et [[kæmpe]] kraftspring, men lige lidt hjalp det: ''ægget'' kom først.<ref>Så skulle dét være sat på plads!</ref> |
|
| |
|
| == Udseende == | | == Udseende == |
| [[Image:Caroline_Wozniacki_1.jpg|thumb|250px|Caroline Wozniacki her med et tomt æggebæger efter at hun har uddelt æg hele dagen]] | | [[Image:Caroline_Wozniacki_1.jpg|thumb|250px|[[Caroline Wozniacki]], her med et tomt ''ægge''[[bæ]]ger, efter at hun har uddelt '''æg''' hele dagen]]<br /> |
| [[Image:Guitar.jpg|thumb|150px|I mangel på en æggedeler, kan man bruge en [[guitar]]]] | | [[Image:Guitar.jpg|thumb|150px|I mangel på en '''æg'''gedeler, kan man bruge en [[guitar]]]] |
| Skrøbelig rund eller oval bygning, af varierende udseende og kalkholdige materialer, hvor et kræ tilbringer sin første tid, inden '''ægget''' klækkes og kræet kommer ud i verden.
| | Skrøbeligt, [[rund]] eller oval af bygning, af varierende [[ud]]seende og [[ind]]eholdende [[kalk]]holdige ydermaterialer, hvor et [[kræ]] tilbringer sin første tid, inden '''ægget''' klækkes og kræet kommer ud i [[verden]]. |
|
| |
|
| == Mad == | | == Mad == |
| '''Æg''' smager godt, hvis ægget koges først. Derefter giver man det en på skallen og skærer det i skiver med en æggedeler. | | '''Æg''' smager godt, hvis ''ægget'' koges først. Derefter giver [[man]] det en på [[skal]]len og skærer det i [[skive]]r med en ''ægge''deler.<br /> |
|
| |
|
| Siden salmonella blev opfundet har det været farligt og forbudt at spise rå æggeblomme på sin tatarmad. Det er derfor bedst at koge æg, ellers kan man risikere nærkontakt med [[salmonella]].<br><br> | | Siden salmonella<ref>En [[ond]] [[bakterie]]</ref> blev opfundet, har det været [[farlig]]t og [[forbudt]] at spise rå ''ægge''blomme på sin tatarmad. Det er derfor bedst at koge ''æg'', ellers kan man [[ris]]ikere nærkontakt med [[salmonella]].<br><br> |
| Æg kan også spejles, men dette er en kompliceret proces at beskrive, søg [[hjælp]] [http://www.hedegaard-foods.dk/?id=531 her i stedet.] | | '''Æg''' kan også spejles, men dette er en kompliceret proces at beskrive, søg [[hjælp]] [http://www.hedegaard-foods.dk/?id=531 her i stedet.]<ref>Eller kig i et [[spejl]], så ''ægget'' kan spejle [[si]]g</ref> |
|
| |
|
| == Kogetider == | | == Kogetider == |
| De her angivne tider gælder kun for hønse-'''æg''' af normal størrrelse. Et strudseæg skal koge noget længere tid:<br> | | De her angivne tider gælder kun for hønse-'''æg''' af normal [[stør]]relse. Et [[struds]]eæg skal koge noget længere tid:<br> |
| *Rå: 0 minutter ca., hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid. | | *[[Rå]]: 0 minutter ca., hvis ''ægget'' er stort, lidt længere tid; hvis ''ægget'' er mindre, lidt kortere tid. |
| *Blødkogt: 4 minutter ca., hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid. | | *Blødkogt: 4 minutter ca., hvis ''ægget'' er stort, lidt længere tid, hvis ''ægget'' er mindre, lidt kortere tid. |
| *Smilende: 6 -7 minutter, hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid. | | *[[Smil]]ende: 6 -7 minutter, hvis ''ægget'' er stort, lidt længere tid, hvis ''ægget'' er mindre, lidt kortere tid. |
| *Hårdkogt: 8-10 minutter, hvis ægget er stort lidt længere tid, hvis ægget er mindre lidt kortere tid. Det kan være nødvendigt at røre i gryden på grund af den lange kogetid. | | *[[Hår]]dkogt: 8-10 minutter, hvis ''ægget'' er stort, lidt længere tid, hvis ''ægget'' er mindre, lidt kortere tid. Det kan være nødvendigt at [[rør]]e<ref>[[Man]] kan også [[pirk]]e lidt til den med en [[knortekæp]]</ref> [[i]] [[gryde]]n på grund af den lange kogetid. |
|
| |
|
| OBS! Påske-æg skal [[ikke]] koges. Pasteuriserede æg er svære at lave [[smiley|smilende]], men de er nemme at puste. | | OBS! [[Påske]]-æg skal [[ikke]] koges. Pasteuriserede ''æg'' er svære at lave [[smiley|smilende]], men de er nemme at puste. |
|
| |
|
| == Andre betydninger == | | == Andre betydninger == |
| '''Som Slang:''' <br> | | '''Som Slang:''' <br> |
| *Følsom som et råddent '''æg''', det rådne antyder ubehagelighederne, hvis der går hul på skallen.<br> | | *[[Følsom]] som et [[råd]]dent '''æg'''; det rådne antyder [[ubehag]]elighederne, hvis der går [[hul]] på [[skal]]len.<br> |
| *Skaldet som et æg, æg har jo ikke hårvækst, med mindre de er MEGET rådne.<br> | | *Skaldet som et æg, æg har jo ikke hårvækst, med mindre de er MEGET rådne.<br> |
| *Har det som blommen i et æg, betyder overforkælet.<br> | | *Har det som blommen i et æg, betyder overforkælet.<br> |
| *Ægløsning - til problemer der let knækkes. | | *Ægløsning - til problemer, der let [[knæ]]kkes.<ref>Fx. befolkningstilvæksten</ref> |
|
| |
|
|
| |
|
| '''I ordspil:''' <br> | | '''I ordspil:''' <br> |
| Det kan man ægge vide, hvor der spøges med folks dårlige staveevner og ringe artikulering. | | [[Det]] kan man ''ægge'' vide, hvor der [[spøg]]es med folks [[dårlig]]e [[stav]]ning og [[ring]]e artikulationsevne. |
| | |
| I [[Nørre Åby]] på [[Fyn]] har stationsforstanderens årelange konflikt med byens skaldelde borgmester, også kaldet '''"Æggehovedet"''' medført følgende højtalerudkald, hver gang der kommer et gennemkørende tog: ''"Gå ægge over sporet, der kommer tog!"''
| |
|
| |
|
| Listen er muligvis ikke komplet.
| | I [[Nørre Åby]] på [[Fyn]] har stationsforstanderens årelange konflikt med byens [[skal]]dede borgmester, også kaldet '''"Æggehovedet"''' medført følgende [[højttaler]]udkald, hver gang der kommer et gennemkørende tog: ''"Gå ægge over sporet, der kommer tog!"''<br /> |
|
| |
|
| | Listen er muligvis ikke komplet.<br /> |
| | ==Æggenoter== |
| | <references /> |
| == Hviden om == | | == Hviden om == |
| <references/> | | <references/> |
| [[kategori:videnskab]] [[kategori:biologi]] | | [[kategori:biologi]] |
| | [[Kategori:Madlavning]] |
| | [[Kategori:Spændende ord]] |
| | [[Kategori:Grundstoffer]] |
| | [[Kategori:Påske]] |
Columbus hadede rå æg
Skal, skal ægge
Et æg (latin: ovum) er som regel rundt eller ovalt. Skallen kan bestå af slim, læder, plastic eller kalk. Æg kommer ud af dyr og fugle og fisk og insekter og livmodere, så æg er et ret hyppigt forekommende fænomen, der da også ofte anvendes i ægsperimenter.
Oprindelse
Det har i lang tid været diskuteret, hvad der kom først: hønen eller ægget. Vi vil her på Spademanns Leksikon naturligvis ikke skuffe vore læsere, og bringer hermed den oprindelige historie, overleveret fra næb til næb.[1]
Hønen og Ægget
For rigtig, ja, faktisk utroligt mange år siden[2] på en bakke[3] lidt udenfor Gudhjem[4] stod verdens første høne, Benedicte, og lagde verdens første æg. Men da terrænnet skrånede, begyndte ægget at trille ned mod Gudhjem, og hønen løb straks efter det, men selvom den løb det hurtigste en høne nogensinde har løbet, trillede ægget stadig endnu hurtigere og lystigt ned mod byen. Hønen satte nu i et kæmpe kraftspring, men lige lidt hjalp det: ægget kom først.[5]
Udseende
Skrøbeligt, rund eller oval af bygning, af varierende udseende og indeholdende kalkholdige ydermaterialer, hvor et kræ tilbringer sin første tid, inden ægget klækkes og kræet kommer ud i verden.
Mad
Æg smager godt, hvis ægget koges først. Derefter giver man det en på skallen og skærer det i skiver med en æggedeler.
Siden salmonella[6] blev opfundet, har det været farligt og forbudt at spise rå æggeblomme på sin tatarmad. Det er derfor bedst at koge æg, ellers kan man risikere nærkontakt med salmonella.
Æg kan også spejles, men dette er en kompliceret proces at beskrive, søg hjælp her i stedet.[7]
Kogetider
De her angivne tider gælder kun for hønse-æg af normal størrelse. Et strudseæg skal koge noget længere tid:
- Rå: 0 minutter ca., hvis ægget er stort, lidt længere tid; hvis ægget er mindre, lidt kortere tid.
- Blødkogt: 4 minutter ca., hvis ægget er stort, lidt længere tid, hvis ægget er mindre, lidt kortere tid.
- Smilende: 6 -7 minutter, hvis ægget er stort, lidt længere tid, hvis ægget er mindre, lidt kortere tid.
- Hårdkogt: 8-10 minutter, hvis ægget er stort, lidt længere tid, hvis ægget er mindre, lidt kortere tid. Det kan være nødvendigt at røre[8] i gryden på grund af den lange kogetid.
OBS! Påske-æg skal ikke koges. Pasteuriserede æg er svære at lave smilende, men de er nemme at puste.
Andre betydninger
Som Slang:
- Følsom som et råddent æg; det rådne antyder ubehagelighederne, hvis der går hul på skallen.
- Skaldet som et æg, æg har jo ikke hårvækst, med mindre de er MEGET rådne.
- Har det som blommen i et æg, betyder overforkælet.
- Ægløsning - til problemer, der let knækkes.[9]
I ordspil:
Det kan man ægge vide, hvor der spøges med folks dårlige stavning og ringe artikulationsevne.
I Nørre Åby på Fyn har stationsforstanderens årelange konflikt med byens skaldede borgmester, også kaldet "Æggehovedet" medført følgende højttalerudkald, hver gang der kommer et gennemkørende tog: "Gå ægge over sporet, der kommer tog!"
Listen er muligvis ikke komplet.
Æggenoter
Hviden om