Tillykke! Du har fundet frem til en artikel om selve mandighedens fysiske manifestation. Du er kommet til Højttaleren! [1]
I begyndelsen
I begyndelsen var tragten. Det var noget som Thomas Edison havde brug for, da han opfandt pladen, og som ved hjælp af simpel resonansforstærket mekanik, fik hans datter til at stirre og lytte benovet på dette magiske instrument. Selve begyndelsen var således slutningen, idet det er sidste gang, at et kvindfolk har set med beundring på en højttaler. Og den var endda tragtformet og lød ikke specielt godt!
I virkeligheden begyndte det langt tidligere, da Gud besluttede sig for at give manden magten (mere om det senere). Som et symbol på mandens magt, skænkede han ham kompetencen til at placere husets højttalere - et forhold som kvinder så grumt har misforstået lige siden!
Teknik
En højttaler består af følgende bestandele:
Kabinet
En højttalers kabinet kan være udført i mange forskellige materialer, og kan være formet i mange former. For at komplicere tingene yderligere, kan selve kabinettets størrelse også være forskellig.
Størrelsen først. Er du mand rangerer størrelserne mellem "lille pispotte" og "en ok størrelse gulvhøjttaler". Er du kvinde, så findes selvsamme højttalere i størrelserne mellem "enorm" og "så urealistisk stor, at den fylder hele stuen, og den skal bare VÆK og det er NU!". Højttaleren er et af de enestående eksempler på synsforvrængningen mellem kvinder og mænd. Uligheden relaterer sig udelukkende til kabinettets størrelse, da kvinder - som oftest - ikke forstår de underliggende elementer.
For at komplicere tingene, har man opfundet forskellige afarter af kabinetter, hvor deres relative utæthed bestemmer deres virkemåde. Denne kategorisering er siden blevet genstand for en del alternative betegnelser. Et kabinet uden åbninger er altså et kabinet uden åbninger. Det er ikke en "Trykkammerhøjttaler", som B&O på et tidspunkt påstod!
Andre typer er "Foldet frontladet horn", "Transmissionslinjekabinet", "Basrefleks" og "Hornkabinet".
Højttalerenheder
En højjtalerenhed er den stump du kigger på, når du fjerner stoffet. Den kan variere i størrelse, og have forskellig betydning.
Basalt set er det et stykke stof/karbon/papir/knuste insektvinger, der ved hjælp af et ophæng sidder nedsænket i en magnet. Der er så monteret en spole på en tragt eller kuppel, og når du sætter elektrisk forstærkede kurver til dimsen, så siger den en lyd. Det er lidt som at sætte strøm til et barn, men med bedre lyd, og uden de samme konsekvenser.
Størrelsen af enhederne varierer også. Hvis du har måtte slå dig til tåls med noget, der er mindre end 15 tommer, så er det fordi at din slavepiskende kælling dejlige livsledsagerinde, har givet dig prygl! Som en del af Moses og stentavlerne, siges det, at der var udstedt en 11. forordning:
|
|
Og Gud befalede: Jeg skaber dig - Adam - som manden på jorden. Og du skal have et par motherfuckere af nogle spilleæsker, der mindst har en 15" bas med en slaglængde på 6 cm, og 102 dB ved 1 W/Meter.
|
|
|
Det 11. bud
|
Højttalerenheder findes som:
- Coaxial.
- Kegle.
- Kuppel.
- Horn.
I Danmark produceres nogle af de finere højttalerenheder, og vi kalder dem for "Scan Speak", "Dynaudio" eller "Vifa"[2]. I Taiwan producerer man noget forfærdeligt skrammel, som primært finder vej til BOSE-systemer, der igen koster mere end årslønnen (gange 200), for ham som har lavet højttalerenheden.
Delefilter
Ok - her tager vi den kortere version. Strøm ind - komponenter - dele-dele - delt strøm ud - videre til højttalerenhederne! Hvor svært kan det være?
Hvis du kan sige: "Jeg bruger et 24 dB/oktav Linkwitz-Riley filter, for at opnå mindre fase-drejning, og dermed igen at få et bedre 3D perspektiv." så har du samtidig garderet dig mod nogen sinde at få sex igen, og samtidig har du smidt virkningsgraden på dine højttalere overbord, og dermed er selveste dit liv forspildt!
Kabler og terminaler
En "Terminal" er den dims hvor du forbinder dine kabler. Dine højttaler-kabler er din religion! At bruge de forkerte kabler, svarer vel til at tage svigermor hen over buffeten til din søsters bryllup[3]. Jordens undergang er baseret på dit valg af højttalerkabler, og det er din pligt at respektere dette ansvar!
I Jem og Fix har man udviklet den relativt dårlige vane, at kalde en 2 x 0,75 cm² ledning for et "kvalitets højttalerkabel". Eksemplet illustrerer meget godt deres faktiske kompetencer.
Dæmpematerialer
Det virker unaturligt - men inden i en højttaler findes der materialer, der har til formål at dæmpe lydens udbredelse! Nogen anvender Rockwoll, men da højttalerbyggere som udgangspunkt er sexuelt underernærede, bruger de samtidig en del af deres daglige vågne timer på at rode sig i skridtet. Med Glasuld på fingrene blev det en blandet fornøjelse, og så fandt man på noget andet:
- Acoustilux = Vat med brændt vat på siderne = 50,- meteren.
- Acousti-Q = Samme som ovenstående, men fra
F3 Lyd en alternativ leverandør = 750,- meteren.
- Kammet fåreuld = Noget som lugter forfærdeligt, og du selv skal raffinere = 200,- pr. gram.
Årsagen til at du skal bruge dæmpematerialer, er at råben ned i en skotøjsæske lyder lidt underligt.
Stereoperspektiv
Når du har overstået Stereotesten, så kan du gå videre til næste skridt, nemlig den "nær ved " oplevelse det er, at kunne lytte til højttalerens stereoperspektiv.
For en lille udvalgt skare med særlig ninja-hørelse, vil der brede sig et tre-dimensionelt lydbillede ud fra de to højttalere, og give oplevelsen af at man enten sidder i koncertsalen, eller at man er ved at blive kørt ned af et tog[4].
For at stereoperspektivet skal fungere nogenlunde troværdigt, skal en række faktorer dog være opfyldt, så som:
- Man skal sidde præcis det rigtige sted.
- Lydkilden skal være præcis den rigtige.
- Indspilningen skal være præcis den rigtige.
- Kablerne skal være præcis de rigtige, og helst præcis den samme længde.
- Forstærkeren skal være præcis den rigtige.
- Hver eneste mekaniske eller elektroniske del af højttaleren, herunder kabinettes udformning og isolering, skal være præcis de rigtige.
- Ørerne på lytteren skal være præcis de rigtige.
- Alt sammen med en tolerance på 0,2%.
...Men så virker det også!
Højttalere i ungdommens vår
Når du er ung og tror at Watt er guden som opfandt højttaleren, så har du stadig magten over dit eget liv! Måske har du ikke råd, men du kan stadig ligge under dynen med en lommelygte, men du kigger på et par Cerwin Vega højttalere med en lækker 18" og en rød kant. Samtidig glæder du dig over det fancy design og fantaserer om de muligheder, som du ville have med sådan et par...
Din forestilling er, at piger vil flokkes om dig for at høre musik sammen, og på et tidspunkt vil du sætte temaet fra Paradise Hotel på, og så vil hun smide tøjet i ren ekstase. Hvis du bare har råd til et par store højttalere, så følger der adskillige store bryster med i købet. Fra illusionen starter, begynder du på alverdens underbetalte slavearbejde, i forhåbning om at få råd til nogle gedigne spilleæsker. Herfra tror du, at din lykke er gjort - men nej!
Adam, Eva og højttaleren
Striden om forvisningen fra Edens Have, drejede sig i virkeligheden om noget helt andet, end en slange og et æble. Det drejede sig om at:
- Adam ville have et lille og fikst surround-system med en subwoofer.
- Eva ville ikke acceptere noget som kunne kategoriseres som en højttaler, og som havde et rumfylde på mere end en tændstikæske.
- Og sådan blev det! Overtrædelsen af det 11. bud[5] medførte, at begge to måtte ud og lede efter noget meningsfyldt at tage sig til. Men da Eva stadig følte sig forsmået i anledningen, overførte hun en nedarvet aversion mod højttalere til alle efterkommere af kvindeligt køn. Du kan altså takke hende, når du står i en diskussion om, hvorvidt dine Cerwin Vega højttalere, som du har sparet op til i 5 år, skal blive eller forlade. Vores bud er, at du taber den debat!
Almene fejltagelser
Her er en liste med fejl, som du nu kender end andre:
- Det staves ikke "Højtaler"
- I et BOSE Lifestyle system, er der komponenter og plastik for under 900,- kr. Det billigste koster 19.995,- i butikkerne.
- Hvis en højttaler virker for lille til at kunne spille, så er den det nok! Naturlovene gælder også for højttalere.
- Lydtrykket fra en højttaler måles ikke i Watt, men i lydtryk (dB).
- Watt kan tilsyneladende måles i RMS, PMPO, DIN, FTC og noget som Bilka finder på, ved at gange summen af alle nævnte med 10. Ingen af dem siger noget virkeligt om det du tror du får.
- Hvis du virkelig mener det med dine højttalere, så lær noget om værdien "Q". Nørder bruger det til at regne på en højttalerenheds evne til at fungere i et lukket eller semiåbent fysisk miljø.
- Lydtrykket er en logaritmisk funktion. Det betyder basalt set, at lydtrykket ved en fordobling af den afgivne effekt, kun registreres som en marginal forøgelse af det menneskelige øre. Årsagen kan vi forklare, men den vil få dig til at græde!
Højttalere med småt
Hvilket per definition er en fysisk umulighed, men her er kommentarerne så:
- ↑ Hvis du er pige, så er alt i denne artikel spildtid for dig! Find på noget andet...
- ↑ Nå-nej - Videbæk Højttalerfabrik er vist lukket
- ↑ Vi ved at dette er kutyme i Sakskøbing, men prøv at abstrahere, hvis du er derfra.
- ↑ Det var nemlig sådan for højttaler-entusiaster, at de købte plader med trafiklyde, for at teste deres nye æsker...
- ↑ Det med at en 15" højttalerenhed er et absolut minimum.