|
|
Linje 3: |
Linje 3: |
| '''Dej''' er en blanding af en væske (typisk vand eller [[sæd]]), mel og smagsstoffer og krydderier som fx [[birkes]]. Dej anvendes til bagning af f.eks. [[franskbrød]] og kager. Dej kan være helt flydende, fast eller en klæbrig, våd masse. Flydende dej bruges f.eks. til kager, men dej til mange slags brød er en fast, elastisk substans. Dog er [[franskbrød]] meget vådt og klistret. Ofte fordi der bruges meget [[sæd]]. Dej kan også fremstilles uden væske, dette kaldes mørdej. Mørdej bruges til bl.a. tærte- tartelet- og tøjtebunde. | | '''Dej''' er en blanding af en væske (typisk vand eller [[sæd]]), mel og smagsstoffer og krydderier som fx [[birkes]]. Dej anvendes til bagning af f.eks. [[franskbrød]] og kager. Dej kan være helt flydende, fast eller en klæbrig, våd masse. Flydende dej bruges f.eks. til kager, men dej til mange slags brød er en fast, elastisk substans. Dog er [[franskbrød]] meget vådt og klistret. Ofte fordi der bruges meget [[sæd]]. Dej kan også fremstilles uden væske, dette kaldes mørdej. Mørdej bruges til bl.a. tærte- tartelet- og tøjtebunde. |
| Udover de ovennævnte ingredienser indeholder dej ofte et hævemiddel som f.eks. gær eller [[lort]]. Disse medvirker til at dejen når den hæver bliver let og luftig. | | Udover de ovennævnte ingredienser indeholder dej ofte et hævemiddel som f.eks. gær eller [[lort]]. Disse medvirker til at dejen når den hæver bliver let og luftig. |
|
| |
|
| |
|
|
| |
|
Linje 12: |
Linje 11: |
| Dej, bruges også i enkelte lokale [[dialekter]], som ordet dig. Eks.: Jaj elsker dej. | | Dej, bruges også i enkelte lokale [[dialekter]], som ordet dig. Eks.: Jaj elsker dej. |
| [[kategori:Bagværk]] | | [[kategori:Bagværk]] |
| | [[Kategori:ting der kan smøres på]] |
Versionen fra 19. mar. 2012, 12:23
|
|
Jeg elsker dej
|
|
|
Dig om den kæreste du kun har, for at få sex
|
Dej er en blanding af en væske (typisk vand eller sæd), mel og smagsstoffer og krydderier som fx birkes. Dej anvendes til bagning af f.eks. franskbrød og kager. Dej kan være helt flydende, fast eller en klæbrig, våd masse. Flydende dej bruges f.eks. til kager, men dej til mange slags brød er en fast, elastisk substans. Dog er franskbrød meget vådt og klistret. Ofte fordi der bruges meget sæd. Dej kan også fremstilles uden væske, dette kaldes mørdej. Mørdej bruges til bl.a. tærte- tartelet- og tøjtebunde.
Udover de ovennævnte ingredienser indeholder dej ofte et hævemiddel som f.eks. gær eller lort. Disse medvirker til at dejen når den hæver bliver let og luftig.
Dej har også en konsistens, der har en slående lighed med ældre kvinders bryster.
Dejens fremtid afhænger meget af hvor alkoholiseret den pågældende bager er. Af og til hænder det at bagere i deres delirium skaber de mest vanvittige former for bagværk. På Læsø (Danmarks Roswell) er der beretninger om en bager, der har skabt vederstyggeligheder, som overgår selv rædslerne i Dunwich og Innsmouth (se H. P. Lovecraft). De turister der har været udsat for det, vil aldrig helt komme sig over deres traumer. På en mindre ø i kongeriget Danmark, Sjælland, var der en bager der eftergjorde eksperimentet. Eksperimentet gik frygteligt galt, nu er der en bro over til Sverige.
Dej, bruges også i enkelte lokale dialekter, som ordet dig. Eks.: Jaj elsker dej.
Bidragsydere: CooperDK
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.