|
|
Linje 1: |
Linje 1: |
| En '''radis''' (''Raphanus sativus'', også kaldet ''radise'') er en [[kors]][[blomst]] som også er en [[Grøntsager|grøntsag]], og i øvrigt [[elsker]] ''radiser'' [[agurk]]er (''Cucumis sativus''). Selv om [[hel]]e [[plante]]n er spiselig, spiser man [[normal]]t kun "[[rod]]en", der, [[mor]]fo[[lo]]gisk set, er den [[op]]svulmede [[Kølle|kim]]stængel.<ref>Det ikke [[alene]] [[lyd]]er [[fræk]]t; [[det]] ''er'' ''[[fræk]]t!'' Nyd din ''radis''</ref> Den skarpe [[smag]], som er så eftertragtet, skyldes de svagt [[eu]]forise[[ren]]de [[stoffer]] ''glucosinolat'', ''myrosinase'', og ''isothiocyanat''.<ref>[[Alle]] [[forbudt]] [[af]] [[EU]]</ref> [[Plan]]ten [[stamme]]r oprindeligt fra [[Syd]][[øst]][[asien]], nærmere bestemt fra de [[ØD|ød]]e [[bjerg]][[egn]]e i [[Risland]]. Den trives [[gener]]elt i [[te]]mperererede [[klima]]er og kom til [[Danmark]] i [[1453|1824]]. | | [[Fil:Radis.jpg|thumb|717px|right|Som det ses i listen til højre, så indeholder '''radiser''' lutter gode sager, hvoraf [[ingen]] er [[radioaktiv]]e <ref>I hvert fald ikke [[noget]], vi kunne se på vores [[iPhone|Geigertæller-app]]<sup>[[TTIP|TM]]</sup></ref>]]En '''radis''' (''Raphanus sativus'', også kaldet ''radise'') er en [[kors]][[blomst]] som også er en [[Grøntsager|grøntsag]], og i øvrigt [[elsker]] ''radiser'' [[agurk]]er (''Cucumis sativus''). Selv om [[hel]]e [[plante]]n er spiselig, spiser man [[normal]]t kun "[[rod]]en", der, [[mor]]fo[[lo]]gisk set, er den [[op]]svulmede [[Kølle|kim]]stængel.<ref>Det ikke [[alene]] [[lyd]]er [[fræk]]t; [[det]] ''er'' ''[[fræk]]t!'' Nyd din ''radis''</ref> Den skarpe [[smag]], som er så eftertragtet, skyldes de svagt [[eu]]forise[[ren]]de [[stoffer]] ''glucosinolat'', ''myrosinase'', og ''isothiocyanat''.<ref>[[Alle]] [[forbudt]] [[af]] [[EU]]</ref> [[Plan]]ten [[stamme]]r oprindeligt fra [[Syd]][[øst]][[asien]], nærmere bestemt fra de [[ØD|ød]]e [[bjerg]][[egn]]e i [[Risland]]. Den trives [[gener]]elt i [[te]]mperererede [[klima]]er og kom til [[Danmark]] i [[1453|1824]]. |
| ==Jordforbundne fodnoter== | | ==Jordforbundne fodnoter== |
| <references> | | <references> |
| [[Kategori:Planter]][[Kategori:Biologi]] | | [[Kategori:Planter]][[Kategori:Biologi]] |
Versionen fra 17. aug. 2016, 03:18
En radis (Raphanus sativus, også kaldet radise) er en korsblomst som også er en grøntsag, og i øvrigt elsker radiser agurker (Cucumis sativus). Selv om hele planten er spiselig, spiser man normalt kun "roden", der, morfologisk set, er den opsvulmede kimstængel.[2] Den skarpe smag, som er så eftertragtet, skyldes de svagt euforiserende stoffer glucosinolat, myrosinase, og isothiocyanat.[3] Planten stammer oprindeligt fra Sydøstasien, nærmere bestemt fra de øde bjergegne i Risland. Den trives generelt i temperererede klimaer og kom til Danmark i 1824.
Jordforbundne fodnoter
<references>
Bidragsydere: CooperDK
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.