|
|
(27 mellemliggende versioner af 4 andre brugere ikke vist) |
Linje 1: |
Linje 1: |
| '''Madlavning''' er en [[Avance]]ret måde at behandle [[fødevarer]] på, så de dels kommer til at smage godt og dels stiger til den tidobbelte [[værdi]] (se også avance). | | '''Madlavning''' er en [[Avance]]ret måde at behandle [[mad|fødevarer]] på, så de dels kommer til at smage godt og dels stiger til den tidobbelte [[værdi]] (se også avance). |
| [[Billede:huttemeier.jpg|right|thumb|340px|Kirsten Hüttemeier og Svend Pedersen fra den gang kvinder kunne lide at lave mad]] | | [[Billede:huttemeier.jpg|right|thumb|340px|Kirsten Hüttemeier og Svend Pedersen fra den gang kvinder kunne lide at lave mad]] |
|
| |
|
Linje 12: |
Linje 12: |
| Efter yderligere 10 minutters venten kalder du igen på tjeneren, der undskylder at det har taget så lang tid, nej, han havde bestemt ikke glemt dig, men spisestedet her har trådløst internet og han var midt i et pokerspil. | | Efter yderligere 10 minutters venten kalder du igen på tjeneren, der undskylder at det har taget så lang tid, nej, han havde bestemt ikke glemt dig, men spisestedet her har trådløst internet og han var midt i et pokerspil. |
|
| |
|
| 20 sekunder efter står retten på bordet igen. Kold. Du æder [[lort]]et, fordi du ikke gider brokke dig mere og lægger 5 kroner i [[drikkepenge]], hvilket foranlediger, at tjeneren ikke gider hilse dig med [[kliche]]en:"Hav en fortsat god dag", når du går. | | 20 sekunder efter står retten på bordet igen. Kold. Du æder [[lort]]et, fordi du ikke gider brokke dig mere og lægger 5 kroner i [[drikkepenge]], hvilket foranlediger, at tjeneren ikke gider hilse dig med [[Kliche (udtryk)|klicheen]]:"Hav en fortsat god dag", når du går. |
|
| |
|
| Nå, skide være med det. Lad os se hvad spisebiksen tjente på det: | | Nå, skide være med det. Lad os se hvad spisebiksen tjente på det: |
Linje 22: |
Linje 22: |
| <center> | | <center> |
| {|border="1" width=60% frame=box cellpadding=5 | | {|border="1" width=60% frame=box cellpadding=5 |
| !bgcolor=#EEEEEE|Ydelse | | !bgcolor=#EEEEEE|Restaurantens udgifter |
| !bgcolor=#EEEEEE|Pris | | !bgcolor=#EEEEEE|Pris |
| |- | | |- |
Linje 57: |
Linje 57: |
| <center> | | <center> |
| {|border="1" width=60% cellpadding=5 | | {|border="1" width=60% cellpadding=5 |
| !bgcolor=#EEEEEE|Ydelse | | !bgcolor=#EEEEEE|Restaurantens indtægter |
| !bgcolor=#EEEEEE|Pris | | !bgcolor=#EEEEEE|Pris |
| |- | | |- |
Linje 81: |
Linje 81: |
| Men hvad rager det dig... Hvis du er mere sulten, kan du bare gå til [[pølsemand | pølsemanden]]. | | Men hvad rager det dig... Hvis du er mere sulten, kan du bare gå til [[pølsemand | pølsemanden]]. |
|
| |
|
| ==Mad man nemt kan lave, når man har en lille skid på==
| | <center><big>'''Velbekomme!'''</big></center> |
| Dette er en meget vigtig kategori for alle os, der kommer lidt "trætte" hjem efter en lang dag på "kontoret". Man er jo lidt småsulten og kællingen m/k har jo ikke gidet at vente oppe med lidt lunt, næh, næh! Så må man selv i gang! Her er en lille drejebog:
| |
|
| |
|
| #Nå, du træder altså ind ad døren efter et kvarters tid, hvor du har forsøgt at åbne hoveddøren med bilnøglen. Der er kommet lidt ridser i malingen, men det kan du jo ordne i morgen.
| |
| #Du styrer mod køkkenet, som du ved må være der et sted, for du husker tydeligt, at du har været der før.
| |
| #Efter at have famlet i mørke i et par minutter får du viklet dig ud af din kone m/k's kjoler, og lukker dig selv ud af kosteskabet.
| |
| #Efter et lille besøg på toilettet, hvor du får brækket et par guldbajere op, styrer du igen resolut mod køkkenet.
| |
| #Du tænder lyset - Og der er det så! Køkkenet er let at genkende på de små soveværelsesborde og dobbeltsengen og den dér uformelige masse, der snorker under dynerne... Eller osse er det sgu soveværelset? Som en anden doktor Livingstone famler du dig videre igennem de mange rum, indtil du endelig genkender kogepladerne og ovnen - den velsignede ovn! Du brister i gråd over dit held og nu - først nu - kan madlavningen begynde!
| |
| #Du tørrer tårerne og en lille smule snot af i et viskestykke, og så sætter jagten ind på noget spiseligt. Grundet omstændighederne er dit syn en anelse sløret, så detaljer som "sidste salgsdato" og "hvad står der på pakken" må vente. Du finder en gryde og hælder en lille portion ris op på slump. Nogen bruger en vægt eller et decilitermål, men det er jo for tøsedrenge! ''Slump'' - det ved man hvad er!
| |
| #Efter at have sat 1 kilo ris over på højeste blus tilsat 2 dl vand, hvoraf 1½ dl ligger på køkkenbordet, kommer du til det mere spændende: Hvad [[fanden]] skal du have til? Køleskabet byder på lidt af hvert, og snart efter mærker du den varme duft fra en dåse makrelguf og en rest af sylte fra julen, der braser lystigt på panden.
| |
| #Du går ind i stuen for at se, om der skulle være lidt <s>porno</s> nyheder på skærmen på denne tid af døgnet. Efter febrilsk at have prøvet at tænde tv'et med din kones mobiltelefon i et par minutter, slumrer du ind. Aaah, de uskyldiges søvn!
| |
| #Den venlige politimand er så rar at give dig et rundstykke og en kop kaffe, mens han forhører dig om den påsatte brand i din lejlighed.
| |
|
| |
|
| Og sådan går det på magisk vis til, at et kilo ris, lidt makrelguf og en rest sylte bliver til det dejligste morgenmåltid... Med syltetøj!
| | [[kategori:Mad og drikke]] |
| | | [[Kategori:Madlavning]] |
| <big>'''Velbekomme!'''</big>
| |
| | |
| [[kategori:avanceret teknologi]] | |
| [[kategori: Multinationale selskaber, der udleder giftigt affald på Harboøre tange]] | |
Madlavning er en Avanceret måde at behandle fødevarer på, så de dels kommer til at smage godt og dels stiger til den tidobbelte værdi (se også avance).
Et eksempel på avance ved simpel madlavning
Som eksempel kan vi tage restaurationsmad. Du vader ind, fordi du er godt tom i beholderen, bænker dig og får et menukort.
Her ser du så, at et stykke kød fra et selvdødt murmeldyr tilsat et par kartofler og lidt grøntsager fra fryseren, kan sælges for 199,- kr. Retten er aldrig prissat til 200 kr., fordi det eliminerer den psykologiske barriere i dit lille hoved, der bringer krejleren op i dig. Du bestiller også "husets vin", der er på "tilbud" til 195 kr.
Så du bestiller retten, venter de obligatoriske 45 minutter, kalder igen på tjeneren, der undskylder at han desværre havde glemt dig, men NU skal der nok ske noget og 20 sekunder senere får du den ret serveret, som kokken anrettede 10 minutter efter du havde bestilt. Koldt og fesent er det, så du kalder igen på tjeneren der undskylder mange gange og tager retten med ud. 2 minutter efter hører du det obligatoriske "pling" fra mikrobølgeovnen og glæder dig til din varme mad. Der sker ikke en skid.
Efter yderligere 10 minutters venten kalder du igen på tjeneren, der undskylder at det har taget så lang tid, nej, han havde bestemt ikke glemt dig, men spisestedet her har trådløst internet og han var midt i et pokerspil.
20 sekunder efter står retten på bordet igen. Kold. Du æder lortet, fordi du ikke gider brokke dig mere og lægger 5 kroner i drikkepenge, hvilket foranlediger, at tjeneren ikke gider hilse dig med klicheen:"Hav en fortsat god dag", når du går.
Nå, skide være med det. Lad os se hvad spisebiksen tjente på det:
Udgifter
Da vi i det modne segment elsker at opstille regnestykker i tabelform, kommer det her i en lind strøm:
Restaurantens udgifter
|
Pris
|
Ædelse
|
4,95 kr.
|
"Vin"
|
19,95 kr
|
Tjenerens timeløn
|
28,95 kr
|
Leje af lokale
|
10,95 kr
|
Kokkens løn for ulejligheden
|
39,50 kr.
|
El til ovn og mikrobølgeovn
|
2,50 kr.
|
KODA/Gramex for at kunne spille Phil Collins i en lind strøm
|
1,25 kr.
|
Ialt
|
88,10 kr
|
Indtægter
Stadig bar tabeller. Hav tålmodighed med de gamle og acceptér det. Jeg ku' være din mor!
Restaurantens indtægter
|
Pris
|
Ædelse
|
199,00 kr.
|
"Vin"
|
195,00 kr.
|
Drikkepenge
|
5,00 kr.
|
Ialt:
|
399,00 kr.
|
Da vi husker alt om regning fra vore unge dage i realskolen, er det nu relativt simpelt at trække udgifterne fra indtægterne og se hvad biksen har tjent på det. Lad os nu se (vi har snydt lidt og regnet det hele ud på Windows XPs indbyggede lommeregner, så der er ingen garanti for resultatet):
399,00 kr. - 88,10 kr. = 310,90 kr. i overskud. Et overskud, som ryger lige ned i foret på det ondskabsfulde multinationale selskab, der driver biksen, og som i parentes bemærket "køber" sine varer fra et holdingselskab på Kanaløerne til overpris, så overskuddet forsvinder over i en skattefri pengetank. Skraldespanden med dine efterladenskaber (fra tallerkenen, for helvede) dumpes på Harboøre Tange i en sen nattetime.
Men hvad rager det dig... Hvis du er mere sulten, kan du bare gå til pølsemanden.
Velbekomme!